Sinodul B.O.M.

Episcopii din cuprinsul  Republicii Moldova şi biografiele lor.





Mitropolitul VLADIMIR (Cantarean Nicolae) s-a născut la 18 august 1952 iî satul Colencăuţi, raionul Hotin, regiunea Cernăuti, din Ucraina. În 1969 a absolvit şcoala medie din satul natal şi a intrat la Şcoala tehnico-profesională, care a absolvit-o în 1970. Între 1970 şi 1973 şi-a satisfăcut serviciul militar în termen la Flota Mării Negre. După trecerea în rezervă a îndeplinit funcţia de ipodiacon pe lângă Catedrala Adormirii Maicii Domnului din oraşul Smolensk, fiind în acelaşi timp şi secretar - funcţionar al Direcţiei Eparhiale Smolensk. La 22 mai 1974, de sarbatoarea mutarii moastelor Sf. Nicolae, arhiepiscopul Mirilor Lichiei, a fost hirotonit in treapta de diacon la Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Smolensk , de catre episcopul Smolenskului si Veazma TEODOSIE (Protiuk), ca celibat (necasatorit), si lasat pentru serviciu la catedrala.La 22 mai 1976, a fost hirotonit de catre acelasi episcop in treapta de preot si numit (paroh-adjunct) la Catedrala Adormirii Maicii Domnului din orasul Smolensk .
In 1981 s-a transferat la eparhia din Cernauti si a fost numit de catre episcopul de Cernauti si Bucovina VARLAAM (Iliusenko) cleric al Catedralei Sfantul Nicolae din orasul Cernauti si din 1983, in acelasi timp numit secretar al Directiei Eparhiale Cernauti cu ridicarea la rangul de protoiereu. La 29 noiembrie 1987, a fost calugarit cu numele VLADIMIR, in cinstea Sfantului Intocmai cu apostoli Kneaz Vladimir (sarbatorit la 28 iulie), de catre episcopul nou-numit de Cernauti si Bucovina ANTONIE (Moskalenko). In 1988, catre sarbatoarea Nasterii Mantuitorului a fost decorat cu crucea de aur si ridicat in treapta de egumen si decorat cu palita. Cu prilejul Sfintelor Pasti din 1988, a fost decorat cu crucea cu pietre scumpe si ridicat in treapta de arhimandrit. Cu ocazia Mileniului de Crestinare a Rusiei, a fost decorat, in acelasi an, cu dreptul de a purta a doua cruce cu pietre scumpe. In 1981 a absolvit Seminarul Teologic din Moscova, iar in 1989 Academia Teologica din Moscova .

Prin Hotararea Prea Fericitului Patriarh al Moscovei si al intregii Rusii PIMEN (Izvekov) si al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din 7 iulie 1989, arhimandritul VLADIMIR (Cantarean), secretar al Directiei Eparhiale Cernauti, a fost ales episcop al Chisinaului si Moldovei . La 21 iulie 1989, de sarbatoarea icoanei Maicii Domnului din Kazani, la Catedrala Patriarhala „Botezul Domnului", a fost oficiata de catre arhierii care au participat in ajun la numirea si anuntarea in mod public a evenimentului hirotonirii arhimandritului VLADIMIR ca episcop al Chisinaului si Moldovei . In anul 1990, catre ziua Sfintelor Pasti, a fost ridicat de catre Patriarhul Moscovei si al intregii Rusiei PIMEN la rangul de arhiepiscop. Din anul 1990 - membru al Comisiei Biblice sinodale. In anul 1992, a fost ridicat de catre Patriarhul Moscovei si a intregii Rusiei ALEXIE (Ridigher) II, la rangul de mitropolit cu titlul "al Chisinaului si al intregii Moldove ".
Din 1995 - este si rector al Seminarului Teologic din Chisinau. Din 1997 a fost numit, prin Decretul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, rector al Academiei si Seminarul Teologic din Chisinau.
In 1990, 1992, 1996 si 1999 a fost membru supleant al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse . La soborul aniversar arhieresc din 13-19 august 2000 de la Moscova a fost ales in calitate de membru permanent al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.
A vizitat de citeva ori in componenta delegatiilor oficiale Tara Sfanta, Sfantul Munte Athos, si alte locuri sfinte ale crestinatatii in lume .

A fost decorat cu distinctii bisericesti si statale :

• - Medalia Cuviosului Serghie de Radonej, gradul I

• - Ordinul Sf. Maria Magdalena, acordat de Biserica Ortodoxa din Polonia

1979 - Decorat cu Diploma de Onoare a Prezidiului Fondului Pacii din URSS

• - Ordinul Sfantul Stanislav (international)

• - Diploma de Onoare a Prezidiului Academiei de Stiinte a Republicii Moldova

1999 - Academician de Onoare al Academiei Internationale de Cadre de pe langa UNESCO

1999 - Ordinul Sfantului Kneaz Vladimir , gradul II

1999 - "Ordinul Republicii " , decoratia suprema a Republicii Moldova

2000 - Ordinul „Pentru dezvoltarea stiintei si invatamintului", acordat de Academia Internationala de cadre de pe linga UNESCO

2000 - Diploma jubeliara a Patriarhului Alexii II

2000 - Ordinul " Mormantul Domnului " , acordat de Biserica Ortodoxa din Ierusalim

2002 - Ordinul "Renasterea„ al Adunarii Nobilimii a Republicii Moldova

Din 2002 - membru al colegiului redactional al culegerii "Bogoslovschie trudi".

Participa la activitatile din toate domeniile vietii bisericesti si de stat.

A vizitat mai multe Biserici Ortodoxe Autocefale, Autonome si Dioceze: din Cehia, Cipru, Egipt, Franta, Grecia , Israel , Italia, Japonia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Romania , Siria, Spania, Statele Unite, Suedia.



Arhiepiscopul Sava de Tiraspol şi Dubasari

Data naşterii: 27 septembrie 1958;


Data hirotonirii: 12 septembrie 1995

Ţara de provenienţă: Rusia.


Provine dintr-o familie de muncitori. A absolvit opt clase a şcolii medii din Saransc, după care a făcut şcoala profesională la căile ferate. La recomandarea arhiereului (recomandare necesară în perioada ateismului sovietic) a fost admis la Seminarul din Zagorsc. Ulterior a absolvit şi Academia Teologică din Moscova.
Între 1982-1984 îşi face stagiul militar pe poligonul nuclear din Semipalatinsc.
A intrat ca frate în mănăstirea Danilov din Moscova, parcurgînd în scurt timp toate treptele ierarhice.
Prin hotărîrea Sfîntului Sinod din 16 iulie 1995 arhimandritul Sava (Serghei Alexandrovici Volcov) este ales episcop de Krasnogorsc şi vicar patriarhal, fiind totodată numit preşedinte al nou înfiinţatului Departament al Patriarhiei Moscovei pentru colaborarea cu Forţele Armate şi Poliţia.
In data de 3 februarie,in timpul Sfintei Liturghii din incinta Catedralei Patriarhale "Hristos Mintuitorul",a fost avansat in rangul de Arhiepiscop de catre PF Kiril Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse.



Episcopul Anatolie de Cahul şi Comrat
Anatolie Botnari s-a născut la data de 3 mai 1950, în satul Pitușca din raionul Călărași (RSS Moldovenească), în familia citețului Toma Botnari. A primit la naștere numele + patronomicul de Gheorghe Tomici Botnari. Familia din care provenea era profund credincioasă, tatăl punându-i pe copii să facă de câteva ori pe săptămână rugăciunea de dimineață împreună, citindu-se și acatistul sfântului zilei sau acatistul Mântuitorului, al Maicii Domnului și, în mod obligatoriu, canonul Îngerului păzitor. Astfel, la vârsta de 6 ani, copilul Gheorghe deja citea în strană, unde tatăl le amenajase un mic analog, special pentru copii .


În anul 1967 a absolvit cu note mari cursurile Școlii Secundare, fiind premiant la Olimpiadele republicane de matematică. După absolvire, a încercat să dea admiterea la Seminarul Teologic din Moscova, deplasându-se la Zagorsk (Serghiev Posad), însă dosarul său de admitere a fost respins pe motivul că nu-și satisfăcuse încă serviciul militar obligatoriu. Revine apoi în satul natal, unde i s-a oferit postul de profesor de matematică la clasele V-VII, dar refuză, fiind hotărât să devină preot.


În perioada august 1967 - noiembrie 1968 a făcut parte dintr-o expediție topogeodezică ce executa lucrări cartografice pe teritoriul Moldovei și al regiunii Odessa. Împlinind vârsta de 18 ani, este încorporat în cadrul Armatei Sovietice, efectuându-și între anii 1968-1970 serviciul militar obligatoriu ca topogeodezist-operator.


În anul 1971 a fost admis la Seminarul Teologic din Odessa (Ucraina), pe care l-a absolvit în anul 1974, cu calificativ superior. A fost hirotonit ca diacon la 3 martie 1974 în Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" (Uspenia) din orașul Odessa de către mitropolitul Serghie Petrov de Odessa şi Cherson. La data de 31 martie al aceluiași an este hirotonit în cinul preoțesc în Biserica "Adormirii Maicii Domnului" a mănăstirii de călugări din Odessa de către același mitropolit. În anul 1974, la absolvirea Seminarului Teologic din Odessa, este decorat cu nabederniță  de către mitropolitul de Odessa și Cherson.
La sfârșitul studiilor la Seminar, Comisia de repartizare a Patriarhiei Moscovei l-a trimis ca preot în Eparhia Chișinăului și Republicii Moldova. Între anii 1974-1975 slujește ca preot-paroh la Biserica "Sf. Arhanghel Mihail" din satul Coșcodeni din raionul Lazov (astăzi Sîngerei). Oamenii din acest sat erau credincioși, în ciuda puternicei propagande antireligioase.



Este transferat apoi ca preot-paroh la Biserica "Sf. Arhanghel Mihail" din satul Abaclia (raionul Basarabeasca), unde a slujit în perioada 1975-1998. După cum își amintea pr. Gheorghe Botnari, atmosfera din Abaclia era exact opusă celei din Coșcodeni, aici desfășurându-se o bogată propagandă ateistă. Copiii din sat erau lipsiți de educație și tradiție creștinească, iar intelectualii, dar și mulți alți săteni, considerau că este rușinos chiar și să se salute cu slujitorul altarului. Deși s-a gândit inițial să solicite o altă parohie, a rămas la Abaclia. A avut în grijă și satele din apropiere unde nu existau biserici. Locuitorii din aceste sate erau îndeosebi etnici bulgari și găgăuzi.


În decursul celor 23 ani în care a slujit în satul Abaclia, pr. Gheorghe Botnari a reușit să îndrepte spre biserică pe majoritatea enoriașilor săi, oferind cursuri de catehizare pentru aceștia. Ca o recunpoaștere a efoturilor depuse acolo, IPS Ionatan Kapolovici, Arhiepiscopul Chișinăului și al întregii Moldove, i-a acordat dreptul de a purta scufia violetă (cu ocazia sărbătorilor de Paști din anul 1977) și apoi și camilafca (1980).


În anul 1984, cu ocazia Sărbătorii Paștilor, Patriarhul Pimen Izvekov al Moscovei și al întregii Rusii l-a decorat cu o cruce pectorală de aur. În anul 1990, cu ocazia aniversării a 400 de ani de la înființarea Patriarhiei Rusiei, ca o recunoaștere a activității sale pastorale exemplare, Patriarhul Pimen al Moscovei l-a ridicat pe pr. Botnari la rangul de protoiereu, conferindu-i dreptul de a purta pallium-ul (palița). În anul 1994, cu ocazia aniversării a 20 de ani de slujire ca preot, episcopul Vichentie Moraru al Tighinei i-a conferit dreptul de a purta mitra și crucea cu diamante, devenind astfel protoiereu mitrofor.

Cu prilejul sărbătorilor de Paște din anul 1996, pentru meritul de a fi efectuat reparația capitală a lăcașului de cult în care slujea, mitropolitul Vladimir Cantarean al Chișinăului și al întregii Moldove i-a acordat dreptul de a oficia Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la „Cântarea Heruvimilor”. După încă doi ani, IPS Vladimir i-a acordat dreptul de a oficia Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la rugăciunea „Tatăl nostru”.
Protoiereul mitrofor Gheorghe Botnari a absolvit în anul 1998 cursurile la „fără frecvență” ale Academiei Teologice de la Moscova. Soția sa a murit într-un accident de automobil.

În ședința sa din 17 iulie 1998, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a luat hotărârea de înființare a Episcopiei de Cahul și Căușeni și de numire ca episcop al acesteia pe protoiereul mitrofor Gheorghe Botnari, după tunderea în monahism și ridicarea sa la rangul de arhimandrit.


La data de 28 august 1998, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în cadrul slujbei de seară din Catedrala "Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron" din Chișinău, mitropolitul Vladimir al Chișinăului l-a tuns în monahism pe pr. Gheorghe Botnari (preot de mir văduv), care a primit numele de Anatolie, în cinstea Sfântului Mucenic Anatolie (prăznuit în ziua de 23 aprilie/6 mai). Două zile mai tâziu, la 30 august, în cea dea 12 duminică după Cincizecime, în cadrul Sfintei Liturghii a fost ridicat, conform deciziei sinodale, la treapta de arhimandrit de către IPS Vladimir.
La data de 11 septembrie 1998, arhimandritul mitrofor Anatolie Botnari a fost ales Episcop de Cahul și Căușeni în Catedrala „Sfânta Treime” a Mănăstirii „Sf. Daniil” din Moscova. A fost hirotonit la 12 septembrie 1998 în treapta de episcop în aceeași catedrală de către Patriarhul Aleksei al II-lea al Moscovei, asistat de către mitropolitul Pitirim Neceaev de Volokolamsk și Iuriev, mitropolitul Vladimir Cantarean al Chișinăului și al întregii Moldove, arhiepiscopul Serghie Fomin de Solnechnogorsk, arhiepiscopul Arsenie Epifanov de Istra, episcopul Tihon Emelianov de Bronițk, episcopul Aleksei Frolov de Orehovo-Zuevo și episcopul Iustinian Ovcinicov de Dubăsari.
Din data de 6 octombrie 1999, PS Anatolie poartă titlul de Episcop de Cahul și Lăpușna. Sediul episcopal este în orașul Hîncești, apoi din anul 2001 pe cel de Episcop de Cahul și Comrat.

Episcopul Anatolie Botnari a fost decorat cu Ordinul "Gloria Muncii" (2000, acordat prin Decretul președintelui Republicii Moldova, Petru Lucinschi) - "pentru merite deosebite în renașterea spirituală și morală a societății" .



Episcopul Petru  de  Nisporeni şi Ungheni
(în lume: Musteaţă Valeriu Ion) s-a născut, la data de 29 octombrie 1967 în satul Lupa-Recea raionul Străşeni, Republica Moldova, într-o familie de muncitori.



În anul 1992 a fost tuns în monahism de către Arhimandritul Nicandru (Munteanu), stareţul mănăstirii „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Chiştelniţa, Teleneşti.


La 12 iulie 1992 a fost hirotonit ierodiacon, de către Înalt Prea Sfinţitul Vladimir Mitropolitul Chişinăului şi a Întregii Moldove, în Catedrala „Sf. M. M. Teodor Tiron”.
În acelaş an, la 28 august, ierodiaconul Petru a fost hirotonit ieromonah de către Înalt Prea Sfinţitul Vladimir.
În noiembrie 1995, la Mormântul Domnului din Ierusalim a fost ridicat în treapta de arhimandrit de către Înalt Prea Sfinţitul Vladimir.
La 13 noiembrie 2005 a fost hirotonit în treapta de arhiereu şi i s-a acordat titlul de de Episcop de Nisporeni, Vicar al Mitropoliei Chişinăului.
Conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din 6 octombrie 2006 (jurnalul nr. 105), Episcopul Petru a fost numit la catedra Eparhiei, nou înfiinţate, de Ungheni şi Nisporeni.

La 21 august 2007, Episcopul Petru, conform hotărârii Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Ruse (jurnalul 82), a fost eliberat de la catedra eparhială de Ungheni şi Nisporeni fiind numit Episcop de Hâncu, vicar al Mitropoliei Chişinăului.

Studii:

În anul 1985 a absolvit şcoala medie din s. Codreanca r. Străşeni.
1986-1988 - serviciul militar în oraşul Mitino din regiunea Moscova.
1988-1992 - seminarul teologic din or. Odesa.
1994-1998 - Academia Teologică din Kiev.
1995-1999 - Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova.


Decoraţii bisericeşti şi statale

La 27 octombrie 1992 a fost decorat cu cruce de aur, de către ÎPS Vladimir Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, la mănăstirea „Sf. Cuv. Paracheva” (Hâncu).


La 27 octombrie 1993 a fost decorat cu crucea cu pietre scumpe, de către ÎPS Vladimir la mănăstirea „Sf. Cuv. Parascheva” (Hâncu).

În anul 1996 i s-a acordat dreptul de a sluji cu uşile deschise până la Tatăl Nostru.


În anul 1996 a fost decorat cu ordinul „Sf. Cneaz Vladimir” gr. III de către Patriarhul Moscovei, Alexie al II-lea.
În anul 1997, la 12 iulie a fost decorat cu toiagul de egumen, de către ÎPS Vladimir.

În anul 1999 a fost decorat cu ordinul „Sf. Cneaz Daniil” gr. II de către patriarhul Alexie al II-lea.

În anul 2000 a fost decorat de preşedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi cu ordinul „Gloria Muncii”.

În anul 2002 a fost decorat cu medalie jubiliară gr. I de către mitropolitul Vladimir al Kievului şi a Întregii Ucraine.


În anul 2003 a fost decorat cu ordinul Sf. Paisie Velicicovschi, de către ÎPS Vladimir.


Funcţii adminstrative


La 10 septembrie 1992 a fost numit duhovnic la mănăstirea de maici „Sf. Cuv. Paracheva” din satul Bursuc, raionul Nisporeni, de ÎPS Vladimir.
În anul 1995 este numit director al casei de copii orfani de pe lângă mănăstirea Hâncu. În timpul de faţă, în Casa Copilului „Preafericitul Iosif” sînt îngrijiţi 60 de copii orfani.
În anul 1997 cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitul Vladimir Mitropolitul Chişinăului şi a Întregii Moldove, prin decretul Nr. 116, a fost numit membru al Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova.
În anii 1997-2000 deţine funcţia de preşedinte al Departamentului Mitropolitan „Mănăstiri şi viaţa monahală”.
În anii 1998-2000 îndeplineşte funcţia de protopop al jud. Ungheni.
În anul 2004 este numit membru al Judecăţii Eparhiale cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitul Vladimir Mitropolitul Chişinăului şi a Întregii Moldove.




Episcopul Marchel (Mihalescu) de Balţi şi Făleşti
 s-a născut la data de 18 august 1959, în satul Pîrlița din raionul Fălești, într-o familie de țărani moldoveni, primind la naștere numele + patronimicul de Nicolae Vladimirovici Mihăescu. Părinții săi și-au crescut toți cei opt copii în credința ortodoxă. După absolvirea a opt clase, a intrat la Școala Profesională din Bălți, unde și-a finalizat educația secundară și a obținut calificarea de mecanic auto în 1977.


În mai 1978, a fost încorporat pentru satisfacerea stagiului militar obligatoriu în Armata Sovietică și a servit ca șofer într-o trupă de tancuri. După demobilizare, în aprilie 1980, cu binecuvântarea IPS Ionatan Kapolovici, arhiepiscopul Chișinăului și al Moldovei († 1990) a intrat ca frate la Mănăstirea Japca. În august 1981 s-a înscris la studii la Seminarul Teologic din Odessa, ale cărui cursuri le-a absolvit prin susținerea examenelor de diferență în 1985.

La data de 16 septembrie 1985, a fost hirotonit ca diacon necăsătorit de către arhiepiscopul Ionatan. Ulterior, la 3 ianuarie 1988 a fost tuns în monahism de către IPS Serapion Fadeev, mitropolitul Chișinăului și al Moldovei († 1999) cu numele de Marchel, iar la 6 ianuarie același an a fost hirotonit ca ieromonah de către același ierarh. În vara anului 1988 a devenit student la sectorul extern al Academiei Teologice din Moscova, unde a urmat doi ani de studii, iar în anul 2000 s-a transferat la sectorul extern al Academiei Teologice din Kiev, absolvind în anul 2003.

În ziua de Paști a anului 1988, mitropolitul Serapion l-a ridicat la rangul de egumen și la 20 noiembrie același an la cel de arhimandrit. În perioada 14 ianuarie 1988 - 15 februarie 1989 a fost paroh al bisericilor din satele Pecești (raionul Rezina) și Scumpia (raionul Fălești). A fost numit apoi ca econom la Mănăstirea Căpriana, recent redeschisă. Începând din 21 august 1989 este numit ca inspector la Seminarul Teologic din Chișinău, deschis la mănăstirea sus-menționată și profesor de liturgică.

La 15 octombrie 1990 a fost numit ca paroh al Bisericii "Sf. Arhanghel Mihail" din orașul Rîbnița fără a fi eliberat din postul de inspector și profesor la Seminarul Teologic din Chișinău. În anul 1992, arhimandritul Marchel Mihăescu i s-a adresat public lui Igor Smirnov cu formula de „Excelența Sa, Președintele Republicii Moldovenești Nistrene”, în telegramele și scrisorile lui către liderul transnistrean din timpul războiului din 1992, publicate în revista separatiștilor „Râbnițki Metallurg”.

La data de 26 august 1992, arhiepiscopul Vladimir Cantarean al Chișinăului și întregii Moldove l-a numit pe arhimandritul Marchel Mihăescu în funcția de secretar al Vicariatului Arhiepiscopal din municipiul Bălți.

În anul 1997 el a absolvit cursurile Facultății de Drept din cadrul filialei Bălți a Universității de Administrație și Drept din Moscova.

La data de 6 octombrie 2006, în urma raportului IPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a aprobat instituirea a două noi eparhii pe teritoriul Republicii Moldova: Episcopia de Ungheni și Nisporeni și Episcopia de Bălți și Fălești, pentru o mai bună organizare și desfășurare a activității Bisericii Ortodoxe din Moldova. Ca episcop de Bălți și Fălești a fost înaintat și acceptat arhimandritul Marchel Mihăescu, protopop de Bălți. Noua Eparhie de Bălți și Fălești a inclus 84 de parohii din municipiul Bălți și din raioanele Glodeni, Sîngerei și Fălești, iar centrul eparhial a fost stabilit în orașul Bălți.


La 10 martie 2007, în biserica "Tuturor Sfinților care au proslăvit pământul Rusiei" din reședința patriarhală a Mănăstirii "Cuv. Daniil" din Moscova, Patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei și al întregii Rusii a oficiat cinul de chemare (ipopsifiere) și anunțare a arhimandritului Marchel Mihăescu la treapta arhieriei pentru Eparhia de Bălți și Fălești.

La data de 11 martie 2007, în cea de-a treia Duminică a Postului Mare (a Sf. Cruci), în cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii a Sf. Ierarh Vasile cel Mare în Catedrala Patriarhală "Hristos Mântuitorul" din Moscova, arhimandritul Marchel Mihăescu a fost hirotonit în treapta arhierească de Episcop de Bălți și Fălești de către un impunător sobor de ierarhi și preoți ruși, în frunte cu Patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei și al întregii Rusii. La acest eveniment, au participat numeroși slujitori din cadrul noii episcopii, precum și Vasile Sturza, Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Vasile Panciuc, primarul municipiului Bălți, Alexandru Gligor, președintele raionului Fălești și alți oaspeți din Moldova .

Patriarhul Alexei al II-lea a fost asistat la hirotonirea ca episcop a PS Marchel de către un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse dintre care menționăm pe: IPS Mitropolit Kiril Gundiaev de Smolensk și Kaliningrad (președintele Secției de relații bisericești externe a Patriarhiei Moscovei), IPS Mitropolit Kliment Kapalin de Kaluga și Borovsk, IPS Mitropolit Vladimir Cantarean al Chișinăului și a Întregii Moldove, IPS Mitropolit Serghie Fomin de Voronej și Borisoglebsk, IPS Arhiepiscop Anatolie Kuznețov de Kercinsk (vicar al Eparhiei de Suroj), IPS Arhiepiscop Arsenie Epifanov de Istrinsk (vicar al Eparhiei Moscovei), IPS Arhiepiscop Kiril Naconecinîi de Iaroslavl și Rostov, PS Episcop Iustinian Ovcinicov de Tiraspol și Dubăsari, PS Episcop Anatolie Botnari de Cahul și Comrat, PS Petru Musteață de Ungheni și Nisporeni, PS Ambrosie Ermakov de Bronițk (vicar al Eparhiei Moscovei) și PS Episcop Aleksandr Agrikov de Dmitrovsk (vicar al Eparhiei Moscovei).




Episcopul Nicodim de Edineţ şi Briceni
cu numele civil Ioan Vulpe, s-a născut la data de 4 septembrie 1956;


A studiat teologia la Petersburg şi Moscova (1977-1981; 1989-1992);

A fost hirotonit preot (de mir) în 1981 de către PS Kiril, vicar al Mitropoliei Leningradului, actualmente patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii.

La data de 23 ianuarie 2009 a fost tuns în monahism, primind numele de Nicodim, în cinstea Sf. Nicodim ucenicul tainic al Domnului.

La data de 25 decembrie 2010, la reşedinţa patriarhală din Moscova a avut loc ipopsifierea arhimandritului Nicodim, iar la 26 decembrie 2010, în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, a avut loc hirotonia în treapta de episcop a PS Nicodim (Vulpe). Slujba hirotoniei a fost prezidată de patriarhul Kiril, la ea participând şi mitropolitul Vladimir al Moldovei, toţi ceilalţi episcopi din Moldova, precum şi alţi ierarhi din cuprinsul patriarhiei Moscovei.